Jimena Pérez (CN Gredos San Diego) i Guillem Pujol (CN Mataró) guanyen la 75a Travessia de l’Estany

Jimena Pérez (CN Gredos San Diego) i Guillem Pujol (CN Mataró) guanyen la 75a Travessia de l’Estany

NATACIÓ · 16.09.2018
Jimena Pérez (CN Gredos San Diego) i Guillem Pujol (CN Mataró) han guanyat aquest migdia la 75a Travessia de l’Estany de Banyoles. La prova, organitzada pel Club Natació Banyoles, ha batut el rècord d’inscrits amb un total de 2.710 nedadors, tant amateurs com professionals, entre els quals nedadors destacats com Mireia Belmonte, que ha quedat segona.

La Travessia de l’Estany s’ha celebrat durant tot el matí a l’Estany de Banyoles. Els dos moments àlgids del matí han estat amb la Travessia General Femenina i la Travessia General Masculina, on els participants han creuat els 2.115 metres de l’Estany de Banyoles. En el primer cas, més de 800 nedadores han pres part a la sortida on des dels primers metres s’ha destacat Jimena Pérez (CN Gredos San Diego), que s’ha acabat imposant amb un temps de 25’23’’ a Mireia Belmonte (UCAM Fuensanta), amb un temps de 25’50’’, i Laura Rodríguez (CN Igualada), amb 26’35’’, que s’han classificat segona i tercera, respectivament.

El rècord de la Travessia Femenina és de Mireia Belmonte, amb un temps de 24’52’’, assolit el 2014.

Pel que fa a la Travessia General Masculina, 1.400 nedadors han participat en la prova on s’ha acabat imposant Guillem Pujol (CN Mataró), després d’un ajustat final i ha guanyat amb un temps de 23’10’’. Pol Gil (CE Mediterrani) i Raúl Santiago (CN Metropole), han arribat en segona i tercera posició respectivament, amb un temps de 23’13’’, els dos.

Els primers nedadors locals han estat Roger Carreró (CN Banyoles), amb un temps de 26’21’’, que ha arribat 21è de la general, i Judit Artigas (CN Banyoles), amb un temps de 28’14’’, que ha quedat 13a a la general.

El rècord de la travessia masculina el reté Kiko Hervás, amb un temps de 23’05’’, que va assolir el 2005.

La jornada de la Travessia de l’Estany s’ha iniciat al matí amb la Travessia General de Menors, amb una distància de 1.000 metres, on han guanyat Pablo Nevado (CN Sabadell), que ja es va endur la Travessia de Menors el 2017, i Lucía González (CN Tarraco).

El Trofeu Dolors Feixas l’han guanyat Jordi Carrasco (CN INEF Lleida), en categoria masculina, i Marina Pineda (UE Horta), en femenina. Els primers locals han estat Nil Pujol i Mariona Ruiz (CN Banyoles).

Edició de rècord
La 75a edició de la Travessia de l’Estany ha celebrat avui una edició de rècord, amb un total de 2.710 nedadors inscrits. El president del Club Natació Banyoles, Albert Comas, ha destacat que “avui hem viscut una gran festa de la natació i de l’esport en general, estem molts contents per la participació i per com s’ha abocat la natació, Banyoles i els socis del Club a fer més gran que mai aquesta edició de la Travessia”. El rècord d’inscrits a la Travessia de l’Estany estava fins ara en els 2.350 inscrits de l’any 2011.

Exposicions i llibre
A més de la pròpia celebració de l’esdeveniment, la commemoració del 75è aniversari de la Travessia tindrà també un component més històric. Des de fa uns mesos un grup de persones estan treballant per recopilar fotografies antigues, cartells, medalles i altres tipus de material publicitari que s’ha editat des de que el 1944 es va celebrar la primera edició.

Aquest material més històric de la Travessia s’editarà el llibre commemoratiu La Travessia de l’Estany. Una història visual que es presentarà el diumenge 21 d’octubre i es podrà veure també en dues exposicions a Banyoles que permetran descobrir l’evolució d’aquesta tradicional prova de la natació catalana, tant pel que fa al caràcter més estrictament esportiu com per les obres artístiques que, any rere any, han anunciat l’esdeveniment.

L’Espai EatArt de la Fundació Lluís Coromina acull des d’aquest cap de setmana l’exposició Caràcter artístic. Recull gràfic del 75è aniversari de la Travessia de l’Estany, i, a partir del 12 d’octubre, es podrà veure al Museu Arqueològic l’exposició fotogràfica del 75è aniversari de la Travessia, a partir d’un recull d’imatges i elements històrics de la prova.

El cartell de Francesc Daranas
Una edició més la Travessia de l’Estany tindrà un cartell elaborat expressament per a l’ocasió per un artista de Banyoles. En aquesta edició, el cartell és obra de l’il·lustrador Francesc Daranas. En la imatge, es pot veure una nedadora d’esquenes simbolitzant en el moment previ a llençar-se a l’aigua per participar a la Travessia. A més, en el cartell s’hi poden veure també altre elements com les gambúsies, un peix característic de l’Estany a través dels quals Daranas vol recordar un joc infantil típic de Banyoles d’anar a buscar gambúsies a l’Estany.

 

20180916_nat_jimenaperez

Font: Club Natació Banyoles

Fotos: Carles López Bustins